2019. március 21., csütörtök

Kereszténydemokráciát...? Keresztény demokráciát!

Hívő körökben gyakran él az a meggyőződés, hogy keresztény ember csak keresztény pártot támogathat és csak keresztény pártban politizálhat. Sőt mi több, aki egy keresztény párt programját vagy egy ilyen kormány intézkedéseit kritizálja, az magát a kereszténységet támadja és szembemegy azokkal az alapvető emberi értékekkel, amelyeket vall(ania kéne). Még egy keresztény hívő is gyakran megrökönyödést vált ki a közössége többi tagjában, ha ilyet tesz. "Hogyan támogathatod azokat...?" - kérdezik.

pl.jpg
forrás: szemlelek.net

Íme egy interjú egy belga zöldpárti - és mellesleg keresztény - politikussal. Nem értek egyet minden állításával, és ahogy utánaolvasgattam, kiderült, hogy más kérdésekről is mást gondolok, mint ő, olyanokról, amelyekre nem tér ki ebben az interjúban. De ezt - hozzá hasonlóan - én is teljesen normálisnak tartom: nem kell mindenben egyetértenünk ahhoz, hogy egy hajóban evezzünk. A kritika, a vita, a közös gondolkodás a demokráciánk alapvető eszközei.

Jó szívvel ajánlom a SZEMLÉLEK blog interjúját Philippe Lambertsszel, európai parlamenti képviselővel. Azt hiszem, nagyszerű válaszokat ad azokra a felvetésekre, amelyeket az imént feszegetni kezdtem.

https://szemlelek.net/2019/03/19/lamberts

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése